Az E-számokról

Az E-számok is szervezetünk méreganyagai közé tartoznak. Olyan anyagok, amelyek lassan, belülről pusztítják szervezetünket. és ezek is a modern kor találmányai… De pontosan mit is jelentenek e titokzatos kódok és mindegyike káros-e az egészségünkre? Az E-számok rendszerét a hatvanas években hozták létre, az egyes adalékanyagok könnyebb azonosítására. Mivel az élelmiszerek csomagolásán kötelező az összetétel feltüntetése, szükségessé vált egy rövidebb, kódszerű elnevezés. A rövidítés leegyszerűsítette a bonyolult kémiai megnevezéseket, s egyszerűbbé tette az élelmiszerekben található kiegészítő anyagok csoportosítását. Az E-számmal jelölt adalékanyagok több csoportba sorolhatók; ide tartoznak:

e-szamok

E200-tól E299-ig az antioxidánsok, melyek az élelmiszer szavatossági idejének meghosszabbításáért felelnek. Ezek nem károsak, mert erősítik az immunrendszert és leszámolnak a szabad gyökökkel.
E400-tól E499-ig emulgálószerekkel futunk össze, amelyek biztosítják az élelmiszer megfelelő állagát.
E500-tól E599-ig a csomósodásgátlókkal találkozunk, melyek gátolják az élelmiszer vízfelvételét, így az egyes részek nem tapadnak össze.
E900 és E999 között az édesítőszerek kerülnek terítékre, melyek általában a diabetikus ételekben jelennek meg.

Ezen kívül vannak még fényezőanyagok, melyek az élelmiszer külső felének bevonatát adják, fényes külsőt biztosítanak. Ott vannak az ízfokozók (E600-E699) is, melyek az ízeket tartósítják és a kevésbé jó minőségű termékek íz világát javítják. A savasság szabályozók az élelmiszer savanyúságának pontos beállítását teszik lehetővé. A sűrítőanyagok az élelmiszer állagát javítják, a színezőanyagok pedig a színét. A tartósítószerek a hosszabb szavatosságot biztosítják, a zselésítő anyagok az élelmiszer sűrítésére alkalmasak.
 

Valóban károsak ezek az anyagok?

Nem mindegyik. Például a C-vitamint és a béta-karotint is egy E-számmal jelölik, pedig azok köztudottan egészségesek. Az E-számok okozta veszélyek leginkább azokat fenyegetik, akik valamilyen ételallergiában szenvednek. Míg a kódok mögött rejtőző adalékanyagok súlyos allergiás tüneteket válthatnak ki az arra érzékeny fogyasztóknál, egy átlagos ember soha nem érzékeli hatását.

Mindent összevetve az élelmiszerekben található adalékanyagok csak ritka esetben okozhatnak komoly problémát. Az E-számmal rendelkező adalékanyag minden esetben megfelel a rá vonatkozó tisztasági előírásoknak. A változó vásárlói igényeknek köszönhetően azonban egyre több bio termék, és tartósítószerek nélkül készült étel kerül a boltok polcaira.

Méregtelenítő termékek ITT!

5 Napos Fitness Program(Dr. Steinberger)

5 Napos Fitness Program (Dr. Steinberger)

5 napos méregtelenítő ivókúra a Dr. Steinbergertől - zöldség- és gyümölcslevekkel.

Ár: 8990 Ft
Megnézem

Emóció 7.84élőflórás, magas antioxidáns tartalmú étrend-kieg.

Emóció 7.84 élőflórás, magas antioxidáns tartalmú étrend-kieg.

EMÓCIÓ 7.84 élőflórás, magas flavonoid antioxidáns-tartalmú, immunerősítő étrend-kiegészítő ital.

Ár: 7990 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!